Billedrestaurering

Ka' do Haus?

Foruden at være medforfatter til denne bog, har jeg været engageret i tilrettelæggelsen af billedmaterialet. 

Nogle gange får jeg tilsendt fotos, der virkelig giver udfordringer.

Dette billede er for det første taget med så stor afstand fra fotoalbummet, at der går mange tusinde pixels tabt i beskæringen, inden man får isoleret selve fotoet. Gå så tæt på, som du kan, men pas på skygger fra mobil og hænder.

I dette tilfælde ser det ud som om der har været en finger, der dækkede ind over kameralinsen - den sorte plamage. Det er  meget svært, at genskabe den del af billedet.

Langs højre kant er der en blålig refleks. Den kan man skære fra i det restaurerede billede, og farven forsvinder desuden, når vi gør billedet monokromt.

Personerne er dårligt positioneret. De står helt nede ved underkanten, og øverste halvdel af billedet er grå himmel. Det er naturligvis den oprindelige fotografs skyld, men det kan der heldigvis også rådes bod på.

BILLEDRESTAURERING

Der er mange årsager til, at fotografisk materiale nedbrydes med tiden, og som I dette tilfælde behøver billedet slet ikke at være urgammelt, før det lider af alverdens degenerative skavanker.

Mangelfuld skylning efter fiksering kunne måske være årsagen til, at dette "kun" ca. 60 år gamle foto, ligner et fra fotografiets barndom i 1800'tallet. Der er også adskillige ridser og pletter. Billedet stammer fra Museum Sønderjyllands Mediearkiv, og er uden tvivl blot digitaliseret i den stand originalen befandt sig.

Vi ville gerne bruge billedet til en af historierne i bogen, og jeg vurderede det ved første øjekast som ikke restaurerbart, men da jeg fik det lagt ind i Phoroshop, og begyndte at rode med de mange værktøjer, lykkedes det mig alligevel, at opnå et resultat, der kunne trykkes.

Nu var det forvandlet til et 60 år gammelt billede, og ikke et på 160 år.

Mange af bogens over 100 billeder har været af ganske dårlig teknisk kvalitet som udgangspunkt. Det er lykkedes mig at optimere de fleste – ikke til perfektion, men til et rimeligt niveau, så læserne forhåbentlig  kan glæde sig over dem, når de nu genopstår i den trykte bog.

Her er så det restaurerede foto efter en grunding omgang med hele værktøjskassen i Photoshop.

Det er lykkedes at fjerne den sorte plamage og rege-nerere baggrunden, så den er troværdig.

Den blå refleks til højre er simpelthen forsvundet helt af sig selv ved beskæringen.

Der er produceret noget strand med sand og grus foran personerne, så billedet nu fremstår harmonisk.

Beskæringen er 5 x 7 tommer - en standard fotostør-relse, som passer perfekt i en 13 x 15 ramme.

Nu er det halvdårlige ungdomsfoto fra albummet blevet et dejligt minde, der tåler at se dagens lys i en ramme på væggen.

Hvis du har lignende opgaver, hjælper jeg gerne med at få pustet nyt liv i de gamle fotos, og jeg laver også kopier i alle gængse størrelser op til format A3. Det er dog sjældent denne type fotos gør sig i stor størrelse, men man kan jo altid bruge et passe-partout omkring, hvis man ønsker en større ramme, end fotoet kan bære.


Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang